Menopoz Kadınlığın sonu Degil

12.10.2008

Kadınların en büyük kabuslarından biride menepozdur.Fakat menpoz kadınlığın sonu demek degildir.Menopoza çare için bir çok yontem vardır.bu yöntemlerden en bilinenleri agızdan veya lokal şekilde östrojen tedavisidir.Bu tedavi ile menopoz kabusunu en aza indirmek mümkün.Hatta tamamaen yok etmekte mümkündür bu yolla.

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cem Öncüloğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘Menopoz’un, kelime anlamı olarak adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi olduğunu bildirdi. Menopoza giriş sürecinin, yumurtalıklarda östrojen ve progesteron adlı Hormonların üretiminin azalmasına bağlı adet düzensizlikleri, gece terlemeleri, ateş basması gibi yakınmalarla başladığını belirten Opr. Dr. Öncüloğlu, menopoz öncesinde premenopoz diye adlandırılan, yaklaşık 2-8 yıl sürebilen bir geçiş dönemi mevcut olduğunu söyledi.
Opr. Dr. Cem Öncüloğlu, ortalama menopoz yaşının 45-55 olduğunu ifade ederek, “Bu dönemde görülen ateş basmaları, çarpıntı, gece terlemeleri, genital organlarda zayıflama, ağrılı ilişki, idrar kaçırma, kemik erimesi gibi sorunlar kadınların hayat kalitesini azaltmaktadır. Günümüzde, menopozun olumsuz etkilerini koruyucu hekimlik çerçevesinde önlemek ve kadınların hayat kalitelerini yükseltmek için tedavi önerilmektedir” dedi.
Özellikle menopoz sonrası görülen kemik erimesinin (osteoporoz) ciddi Sağlık problemi olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Öncüloğlu, “Öyle ki menopoz sonrası ilk 5-8 yıl içinde ortalama yüzde 4-8 kemik kaybı görülüyor. Bu sebeple, özellikle ileri yaşlarda kadınlar çarpma, düşme sonucu kalça, omurga, el bileği ve diğer kemik kırıklarına daha fazla maruz kalıyorlar. Üstelik kalça kırığı geçiren hastaların yaklaşık yüzde 15 - 20’si ilk üç ay içinde hayatlarını kaybediyorlar” diye konuştu.
Opr. Dr. Öncüloğlu, menopoz döneminde kemik erimesi kadar yaygın görülen bir diğer sorunun da idrar kaçırma olduğunu kaydederek, bunun sebebini şöyle açıklıyor:
“Östrojen hormonunun eksikliği idrar yollarını ve mesane fonksiyonlarını etkiler. Menopozda görülen idrar kaçırmanın en sık nedeni, mesanenin düzensiz kasılmasına bağlı olan aşırı aktivitedir. Menopoz sonrası bu tip yakınmalara yüzde 30 gibi yüksek bir oranda rastlanmaktadır. Diğer tarafta vajinal dokuda zayıflamaya bağlı olarak ilişkide acıma, kuruluk gibi cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.”
‘HORMON REPLASMAN’ TEDAVİSİ
Yaşanan bu sorunların, özellikle premenopoz dönemindeki kadınları ürküttüğünü belirten Opr. Dr. Öncüloğlu, “Ancak menopoz sürecinde yaşanan problemleri lokal ya da ağızdan uygulanan östrojen tedavisi ile azaltmak ve hatta tam olarak düzeltmek mümkün. Tedavide amaç, kadınlık hormonları olarak adlandırılan, yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron adlı hormonları yerine koyma tedavisidir” diye konuştu.
Opr. Dr. Cem Öncüloğlu, ‘Hormon Replasman Tedavisi’ olarak bilinen bu yöntemin nasıl uygulandığını ise şöyle anlattı:
“Hormon Replasman Tedavisi, östrojen ve progesteronların değişik kombinasyonlarda ve yöntemlerle verilmesiyle uygulanır. Tedavi, ağızdan alınan tabletler ile, cilde yapıştırılan bantlar ve sürülen jeller ile veya vajinal tablet, krem ile yapılabilmektedir.”
Ateş basması, terleme ve genital yakınmalar için günümüzde ‘Hormon Replasman Tedavisi’ kadar etkin bir seçenek bulunmamasına rağmen, son yıllarda Hormon tedavisinde bazı olumsuz sonuçların olabileceğine dair bazı düşünceler bulunduğunu hatırlatan Opr. Dr. Öncüloğlu, oysa bu tedavide gözlenen risklerin son derece düşük olduğunu bildirdi.
Opr. Dr. Öncüloğlu, osteoporozun önlenmesinde ‘Hormon Replasman Tedavisi’nin halen önemini koruduğunu ifade ederek, “Tedavinin menopoz sonrası erken dönemde başlanması, kaybı azaltmak açısından önem taşımaktadır. Ancak, meme kanseri açısından, dört yıldan fazla Hormon Replasman Tedavisi kullanımda risk artışı anlam kazanmaktadır. Bu nedenle tedavinin daha uzun süre devam etme kararı hekim ve hasta tarafından yarar/zarar gözetilerek kararlaştırılmalıdır. Hastaların tedavileri bireyselleştirilmeli ve hastalar hormon tedavi alsın ya da almasın, düzenli jinekolojik kontrolleri aksatmamalıdırlar. Hormon tedavisine ek olarak menopoz döneminde egzersiz, kalsiyum alımı ve güneş ışığından faydalanma da gereklidir” dedi.
iha

Kategori: Kadın Sağlığı

Meme ameliyatında Bilinen Yanlışlar Sonbahara özel Aksesuar Önerileri

Etiketler: , , , ,

Rastgele Yazılar

  • cinsel ilişki ne zaman ağrıya neden olur ?
  • Sabahları Güzel Gözükmek
  • Akupunktur Tedavisi ( video )
  • Gebe bir kadınına ailesi ve çevresi nasıl davranmalıdır
  • Korku Ve Cinsel Yaşam
  • Kamelya Çorbası
  • Cinsel Hayatın Evlilik Üzerinde Etkisi
  • Penis büyütme
  • 2009 Yazlık Elbise Modelleri
  • Örnek Bir Zayıflama Diyeti
  • 

    Hadi Yorum Yazalım

    Gerekli

    Gerekli, gizli

    Yeni yorumlar e-posta ile bildirilir.


    SON 10

    GÖRÜLESİ SİTELER

    ALT MENÜ

    
    islami sohbet dini sohbet bayanlarla sohbet türkçe mirc mirc indir mirc indir Leke Kremi Selülit dizi izle kadın chat chat sohbet chat sohbet chat güzellik saç dökülmesi örgü modelleri kral oyun video izle gelinlik resimleri zeka oyunları temizlik kiralık daire branda halı yıkama çelik kasa elektronik terazi baskül tartı Sohbet Chat kurye kurye kurye maynet Sohbet odaları çet Sohbet Chat Hair Style Hollywood Stars Photos Car Photos mirc toplist branda google reklam Beyaz Show Deryalı Günler Kadınlar Kulübü Kadınlar Kulübü Lida Dai Dai Hua Jiao Nang Seo Yarışması zrmbilisim katkıları ile 2009 seo yarışması zeka oyunları kemiksiz